Acest articol este disponibil și în limba engleză (ENGLISH).
Aloha!
Mauna Kea este un vulcan inactiv care face parte din Hawai’i Volcanoes National Park și este cel mai înalt munte din Hawaii (4205m). Pentru că se află la ~6000m sub fundul mării, acesta este cel mai înalt munte din lume (măsurat de la bază până la vârf). Considerat Muntele Alb, pe Mauna Kea s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din toate timpurile din Hawaii (-11°C).
By Frank Ravizza – Own work, CC BY-SA 4.0, Link
Drumeția până pe vârful Mauna Kea a fost una dintre cele mai spectaculoase experiențe trăite în Hawaii. Traseul în sine nu este tehnic, însă faptul că altitudinea depășește 3000m face ca urcarea să devină o adevărată provocare. Este indicat să petreci cel puțin jumătate de oră la Hale Pōhaku pentru a te aclimatiza înainte de urcarea pe vârf. Locația este aflată la o altitudine de 2800m și constituie sediul Onizuka Center for International Astronomy.
Până pe Mauna Kea se poate ajunge și cu mașina, însă cum a noastră nu era 4×4, am preferat să parcăm lângă Hale Pōhaku, să petrecem ceva timp în zonă pentru aclimatizare și de acolo să mergem pe jos pe traseul Mauna Kea Trail cunoscut și ca Humu’ula Trail. Înainte de a porni la drum, regula este să mergi la Visitor Center-ul din zonă și să anunți intenția de a face acea drumeție la pas. În acest fel, există o evidență a numărului de turiști care frecventează zona.
Humu’ula Trail străbate o distanță de ~10km până pe vârful muntelui, trecând printre zone aride, ocupate doar de pâlcuri de vegetație pitică. Începutul urcării părea a fi promițător. Nu înaintam cu pași grăbiți, cu toate că dacă ar fi fost după Robert am fi mers mai repede, însă aveam un ritm constant, motiv pentru care eram mulțumită de mine. Din urmă veneau 2 turiști trecuți de 60 ani care ne-au depășit cu ușurință. Nu aveau bagaj aproape deloc, ceea ce mi s-a părut dubios. Însă i-am admirat în sinea mea pentru agilitatea lor și mi-am văzut de ritmul meu.
Noi aveam în rucsacuri cam 2L de apă de om, batoane, fructe, covrigei sărați. Bineînțeles că eu am cărat și toată aparatura de fotografiat/pozat pe care am folosit-o foarte puțin pentru că nu am avut dispoziția necesară pentru făcut poze. Mă simțeam foarte moleșită și m-aș fi așezat la marginea potecii să ma culc. 🙂
De-a lungul traseului ne-am aflat în permanență în bătaia razelor puternice de soare, ceea ce a făcut urcarea și mai grea. Iar aerul rarefiat de la peste 3000m ne-a dat stări de oboseală continuă și dureri de cap, motiv pentru care făceam opriri destul de des pentru a ne odihni.
Atenție! De-a lungul traseului Humu’ula Trail este indicat să aveți la voi pălărie/șapcă, ochelari de soare, suficientă apă de băut, gustări pentru energizare și haine groase pentru că atunci când apune soarele vremea se răcește considerabil.
Traseul trece pe la rezervația Mauna Kea Ice Age care include Mauna Kea Adz Quarry. Un adz/adze(tesla) este un tip antic de instrument, similar ca formă cu un topor, care datează încă din epoca pietrei, fiind folosit pentru sculptarea lemnului și a altor materiale. Cariera Adz este cea mai mare carieră de roci primitive din lume, locul fiind considerat sacru de către hawaiieni.
Am trecut pe lângă Lake Waiau (3970 m), cel mai înalt lac alpin din Hawaii și printre cele mai înalte lacuri din Statele Unite ale Americii. De acolo au mai urmat încă 3.3km grei de urcare pentru că altitudinea depășise 4000m.
Sus pe platou domnea o liniște solemnă și ne aflam deasupra unui strat de nori albi care o dată cu amurgul începeau să își schimbe culoarea. Temperatura era din ce în ce mai scăzută și dacă nu te mișcai, începeai să tremuri de frig. Îi invidiam pe cei veniți cu mașina până pe vârf pentru că aveau suficientă energie să facă poze. Locul este cu adevărat spectaculos și unic și merită să petreci mai mult timp pe platou. Pozele nu pot să redea întru totul frumusețea și energia locului. Hawaiienii îl consideră un loc sacru și s-au împotrivit transformării lui într-un spațiu știintific/recreațional, dar fără succes.
Datorită altitudinii ridicate, a umidității scăzute, a lipsei poluării luminoase și a vremii bune, Mauna Kea constituie un loc aproape ideal pentru observații astronomice. După ce în 1964 a fost construit un drum de acces cu mașina, pe vârf au fost montate 13 telescoape, Mauna Kea Observatories, finanțate de 11 țări. Unul dintre acestea îi aparține lui NASA și este folosit pentru astronomia în infraroșu.
La întoarcere am mers pe jos până la Lake Waiau Parking Lot unde am rugat un grup de americani să ne ia cu mașina lor și să ne lase la Hale Pōhaku, acolo unde aveam parcată mașina noastră. Le suntem foarte recunoscători pentru ajutor, altfel am mai fi avut nevoie de cel putin 3h pentru a parcurge cei ~8km rămași din traseu și ne-ar fi prins noaptea.
Mauna Kea este principalul motiv pentru care m-aș reîntoarce pe Big Island și pentru care aș închiria, fără îndoială, o mașină 4×4.
Mahalo!
Urmăriți în continuare postările #IDRTravel pentru a descoperi multe alte locuri frumoase de pe pământ.
Să fie zâmbete,
Bianca